You are currently viewing Reaktif Ceza Nedir? Reaktif Ceza Oranları Nelerdir?

Reaktif Ceza Nedir? Reaktif Ceza Oranları Nelerdir?

  • Post category:Genel
  • Post comments:0 Yorum

Reaktif Ceza – Reaktif Ceza Oranları

Enerji ve enerji kalitesi olmazsa olmaz bir unsurdur. Bu nedenle enerjinin verimli şekilde kullanılması için EPDK ve dağıtım şirketleri tarafından belirli kurallar koyulmuştur. Abonelerinin bu kurallara uyarak gerekli tedbirleri alması istenmektedir. Bu kurallara uyulup uyulmadığı her ay düzenli olarak kontrol edilmektedir. Uyulmadığı tespit edilen abonelerin elektrik faturalarına reaktif ceza yansıtılmaktadır.

Reaktif Ceza Oranları Nelerdir?   

Reaktif ceza oranları bağlantı gücü bir diğer deyişle abonenin sözleşme gücüne göre değişkenlik göstermektedir. Bu gücü faturanızdaki sözleşme gücüne bakarak tespit edebilirsiniz…

Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği Beşinci Bölüm Madde 16 ’ ya göre;

Bağlantı gücü 50 KVA ‘nın altında olan müşteriler için;  Elektrik faturalarında aylık çektikleri aktif gücün %33 ünü aşınca endüktif reaktif tüketim bedeli, aylık çektikleri aktif gücün %20 sini aşınca kapasitif reaktif tüketim bedeli yansıtılmaktadır.  

Bağlantı gücü 50 KVA ‘nın üzerinde olan müşteriler için;  Elektrik faturalarında aylık çektikleri aktif gücün %20 sini aşınca endüktif reaktif tüketim bedeli, aylık çektikleri aktif gücün %15 sini aşınca kapasitif reaktif tüketim bedeli yansıtılmaktadır.

Oranları EPDK yukarıda belirtilen maddeye göre belirlemektedir. Dağıtım şirketleri ’de bunun kontrolünü yaparak gerekli yaptırımları yerine getirmektedir.

Reaktif Ceza Nedir?

Yukarıda detayları verilen oranların aşılması durumunda faturamıza yansıtılan reaktif tüketim bedeline Reaktif Ceza denmektedir. Bu cezanın gelmemesi için oranların aşılmamasını sağlamak gerekmektedir.

9 KW ve üzeri bağlantı gücündeki yani sözleşme gücündeki tüm endüstriyel tesisler reaktif oranları dikkate almalıdır. Kompanzasyon sisteminizin olmaması yada arızalı olması bu oranların dikkate alınmadığı anlamına gelmemektedir. 9 kw ve üzerindeki tüm abonelerde kombi yada X5 (aktif,endüktif kapasitif değer ölçebilen)sayaç olduğundan reaktif ceza oranları dikkate alınmalı ve cezaya girmekten kaçınılmalıdır.

Örnek Reaktif Ceza Oranlarının Aşılması;

Örnek1: Sözleşme gücü 20 kVA

Aylık Aktif Tüketim (1.8.0)= 1000 kw

Aylık Endüktif  Tüketim (5.8.0)=  400 kVAR

Aylık Kapasitif Tüketim (8.8.0)=  150 kVAR

Endüktif Oran Hesabı = ( 400/1000 )x100 = 40  

Kapasitif Oran Hesabı= (150/1000)x100 =15

Endüktif Oran= %40    Kapasitif Oran %15 

Sistemin sözleşme gücü 50 kVA altında olduğundan oranlar Endüktif %33 Kapasitif % 20 Aşmaması gerekmektedir.

Endüktif Oran % 33 den büyük olduğundan faturaya endüktif açıdan reaktif ceza uygulanacaktır.

Örnek2: Sözleşme gücü 60 kVA

Aylık Aktif Tüketim (1.8.0)= 2000 kw

Aylık Endüktif  Tüketim (5.8.0)=  200 kVAR

Aylık Kapasitif Tüketim (8.8.0)=  160 kVAR

Endüktif Oran Hesabı = ( 200/2000 )x100 = 10  

Kapasitif Oran Hesabı= (160/1000)x100 =8

Endüktif Oran= %10    Kapasitif Oran %8 

Sistemin sözleşme gücü 50 kVA üstünde olduğundan oranlar Endüktif %20 Kapasitif % 15’i Aşmaması gerekmektedir.

Endüktif Oran % 20’den, Kapasitif Oranda %15’den küçük olduğundan faturaya herhangi bir reaktif ceza uygulanmayacaktır.

Kompanzasyon sistemleri çeşitli sebeplerden dolayı istemesekte zaman zaman, Reaktif Cezaya maruz kalmaktadır. Bu gibi durumlarda bir uzmandan destek almanız maddi kayıplarınızın önüne geçecektir.

Firmamız ile irtibata geçerek kompanzasyon arızası, periyodik bakım, kompanzasyon takibi hizmet talebinde bulunabilirsiniz…

Faturanızı yada değerlerinizi bizlere göndererek reaktif ceza acısından analiz etmemizi isterseniz faturanızı yada endeks değerlerinizi info@egemermuhendislik.com adresine iletmeniz yeterli olacaktır.

Bir cevap yazın